Vanliga frågor

En app är ett program som körs i en telefon precis som ett vanligt program för en dator men med den skillnaden att appen körs i en telefon. Telefonen är faktiskt en liten dator i det här sammanhanget och det finns egentligen inga begränsningar för vad man kan göra med en app. Vissa saker är däremot väldigt opraktiska att göra i en app som t.ex. att skriva långa dokument i en ordbehandlare. Här kommer smartphonen till korta eftersom det är ganska svårt att mata in mycket tecken med det lilla tangentbordet som finns i en smartphone. Vissa andra saker som att t.ex. ta en bild eller att utnyttja GPS-funktionaliteten i en smartphone är bra exempel där faktiskt smartphonen känns kraftfullare än en dator.
En mobil hemsida är en helt vanlig hemsida men med den skillnaden att hemsidan är anpassad för de små skärmar som används i smartphones.
En mobil hemsida skapar man relativt enkelt med bl a HTML och Javascript mm. En app (native app) kan man tillverka i ett riktigt programmeringsspråk t ex Java eller Objective-C. Den insatte vet att skillnaden är enorm. För den som inte är insatt kan man säga att en avancerad hemsida kan vara väldigt vacker att titta på och den kan innehålla många funktioner men vill man göra något riktigt avancerat räcker inte hemsidan till. Då måste man skapa ett program d.v.s. en app. Jämför t.ex. SAS hemsida med Microsoft Excel. SAS hemsida är förvisso både snygg och funktionsrik men det går aldrig att skapa en massa avancerade funktioner enbart med HTML och Javascript. För att utveckla Microsoft Excel krävs ett riktigt programmeringsverktyg och ett kraftfullt programmeringsspråk.

En annan stor skillnad är att en hemsida är något som man tittar på online, d.v.s. när telefonen är uppkopplad på internet. En app kan göras så att den även fungerar offline. Det går t.ex. att skapa en app som går att använda offline när man sitter på flygplanet och sedan när appen startar, och känner av att telefonen är uppkopplad, kan ny information synkroniseras ner till appen utan att användaren märker det. På det sättet kan alltså användaren få dagsfärsk information som är tillgänglig även när telefonen inte är uppkopplad.
En app gör man vanligtvis med ett av programmeringsspråken Java (Google apps) eller Objective-C (Apple apps). Själva programmeringen är som att göra ett program till en dator. En skillnad är dock att man använder sig av en simulator för att kunna se hur appen ser ut i datorn utan att behöva installera appen i telefonen.
Det finns egentligen inga begränsningar vad man kan göra med en app. Låt fantasin flöda och ta sedan en diskussion med så hjälper vi dig att förverkliga dina idéer.
Cikado tillverkar endast appar mot uppdrag/betalning, vi köper aldrig idéer eller är med och finansierar appar.
Ja, för Android kan vi skapa din app precis som du vill.

Nej, för iPhone (iOS) måste din app uppfylla vissa kriterier. Din app kan t ex inte vara för ”hemsidelik”, d.v.s. om appen egentligen bara innehåller en nedbantad version av din hemsida så bör du överväga att göra en mobil hemsida istället eftersom appen förmodligen inte kommer att passera Apples kontroller.

Saxat från Apples Review Guidelines:
“Apps that are not very useful, unique, are simply web sites bundled as Apps, or do not provide any lasting entertainment value may be rejected.”

Om vi vill veta mer om vad som krävs för att en app ska bli klassad just som en app, kontakta oss för en diskussion.
Att köpa en skräddarsydd app av oss kostar vanligtvis mellan ca 50 000 kr och 150 000 kr exkl moms men en avancerad app kan kosta betydligt mer än så. Fundera över din målbudget så ska vi försöka hjälpa dig att skapa en bra app för just din målbudget genom att försöka prioritera vilka funktioner som är viktigast att få med i en första version av appen. Om du vill ha en fastpris-offert ber vi dig att fylla i vår mall för offertförfrågan. Vi åtar oss inga uppdrag under 50 000 kr exkl moms. OBS! Cikado köper aldrig appidéer eller är med och finansierar utvecklingen av appar.
Om du ska kunna ta betalt för din app måste du registrera ett konto hos Apple och/eller Google. När vi sedan har skapat appen och den är färdig för leverans kommer vi att ladda upp appen i ditt/dina konto(n) som i sin tur är kopplat till ett bankkonto. Pengarna som du har tjänat på appen kommer automatiskt att sättas in på ditt bankkonto direkt från Apple/Google. För den här hanteringen tar både Apple och Google 30% av dina intäkter.
Kravspecifikationen! Det viktigaste både för dig som kund och för oss är att du har dokumenterat hur du vill att vi ska bygga din app. Om det känns krångligt att skriva en massa text som beskriver hur appen ska fungera rekommenderar vi att du tar fram papper och penna och ritar hur de olika skärmbilderna ska se ut. När du har gjort det känns det förmodligen mycket enklare att beskriva vad som menas med de olika skärmbilderna i ren text. Tänk på att det som inte finns med i din kravspecifikation inte heller kommer att finnas med i appen när den är färdig så fundera igenom vad du vill att appen ska göra ordentligt innan du skickar in kravspecifikationen till oss. Här kommer några klassiska exempel på vad vi behöver veta för att kunna göra en app.
  • Ska appen fungera på Android och/eller iPhone?
  • Ska en speciell version skapas för iPad så att den stora skärmen kan utnyttjas fullt ut?
  •  Ska appen fungera i off-line-läge eller endast i on-line-läge? Kanske en blandning?
Kostnaden kommer att bli högre om du vill att vi ska bygga din app för både iPhone och Android och om du vill ha en iPad-version av appen. Kostnaden kommer också att bli högre om information ska synkroniseras ner till appen i on-line-läge så att informationen finns tillgänglig i off-line-läge.
För att kunna skapa en app måste vi känna till alla detaljer kring din idé. Först efter det kan du få en fastprisoffert av oss. Vi skriver gärna under ett sekretessavtal med dig så att du kan känna dig trygg i att vi inte stjäl din idé.